söndag 4 juli 2010

BMX SM som slutade på kryckor

Sista officiella uppdraget innan lite ledigt, invigningen av BMX SM i Kungsbacka. Strålande härligt sommarväder. Mitt yngsta barnbarn följde med, några av hans kompisar skulle vara med och tävla. Speakern och jag gick runt och kollade in banan. Nygjord för något år sedan och designad av den som designat den kommande olympiabanan. Min vana och yrkesskada trogen frågade jag hur det låg till med sjukvårdsarrandemangen. Läkare och sjuksköterskor stod klara att ta hand om eventuella skador. Dags för invigningstal som skulle ske på en av plattåerna på banan. Jag tog sats och sprang upp mot toppen. Pang sa det i baklåret och smärtan kändes omedelbart. På något sätt kom jag upp, men kunde inte stödja på benet. Kände mig svimfärdig, men det gick inte att ta hänsyn till. Jag hade lovat att invigningstala. Eftersom det inte gick att stå på benet blev det tal sittande på en stol. Det förberedda talet blev kvar i fickan, men SM blev invigt. Se'n svimmade jag och bars ner till sjukvårdstältet på bår. Mitt barnbarn som satt en bra bit bort trodde att jag dött fick jag höra senare. Efter lite smärtstillning, nedkylning och omlindning blev det akuten i Kungsbacka. En muskelbristning i baklåret och inte en avsliten muskel som tur var, men instruktionen var att komma tillbaka på måndag om inte smärtan minskar under helgen, i sådant fall blir det remiss till ortoped. Smärtstillning, omlindning och kryckor.
I tältet träffade jag den riktiga hjälten. Jag kunde följa delar av tävlingen från tältet och i ett försökshit körde några av de yngre deltagarna ihop och det blev för en grabb att bita i gruset. Det var en liten Pontus som fördes in i tältet med kraftiga smärtor i ena benet. Han hade klämt låret mellan ram och framhjul när han störtade i marken. Alla som tävlar har heltäckande kläder, skyddsväst och hjälm, men ändå är det inte ovanligt med diverse blessyrer. Pontus skador visade sig inte vara alltför allvarliga och efter nedkylning av skadan och lite vila kunde han lämna sjukvårdspersonalens vård. Pontus var åtta år och vid hans senaste tävling hade han också råkat illa ut med en misstänkt tumfraktur, men detta hindrar inte honom från att tävla vidare. En sann hjälte.
Jag hoppas att tävlingarna blev lyckade och att det blev få besök hos läkaren i sjukvårdstältet. Jag tackar alla för hjälp och proffsigt uppträdande. Det var inte min mening att så handgripligt testa organisationen!!
Jag får fundera över hushållsnära tjänster den närmaste tiden. Den hjälp man kan få nu, men som en rödgrön regering vill ta bort om de mot förmodan skulle komma till makten. Det lär dröja ett tag innan jag kan klippa gräset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar