onsdag 15 september 2010

Funderingar över media i valrörelsen

Har nu följt den ena utfrågningen efter den andra i TV. SVT och TV4 tävlar i att ställa samma fråga gång på gång i program efter program. Partiledarna kan luta sig tillbaka och pricka av svar efter svar. För väljarna, som inte har ett så stort intresse, att de följer tre timmar val varje kväll på bästa sändningstid, kanske det blir en bra presentation av partiernas ståndpunkter. Det bli också stor skillnad om man lyssnar på debatterna eller utfrågningarna i början eller slutet av TV's programserie. Partiorganisationerna kan slipa på retoriken och hitta fler och skarpare argument. Vart vill jag som själv är aktiv politiker komma med mitt resonemang? Jag tycker att om man skall man ha en så massiv bevakning av valet, så borde variationen vara lite större. Det hjälper inte att byta programledare, som många är riktigt bra, medan andra låter sin egen åsikt lysa igenom.? Eller kanske är det jag som läser in min egen politiska uppfattning i deras frågor och kroppsspråk!
En annan fundring är hur man skall välja parti ur de olika blocken. Alliansen visade igår kväll, liksom alltid, upp en trygg och förtroendeskapande enighet. Alla partier har sina hjärtefrågor, men det är VI och alliansen, som är alternativet. Vilket parti skall jag lägga min röst på, som "vanlig" väljare, som inser att vi måste, för Sveriges skull behålla Alliansregeringen? Min ovetenskapliga analys är att man går på sina hjärtefrågor, är skolan viktigast så blir det ett parti, omsorg så väljer man ett annat, är miljön min huvudfråga, så väljer man C eller M. Jag tror dock att den allmänborgerlige eller den som bara vill ha oss kvar i regeringsställning väljer M, inte av ideologiska skäl, utan för att det största partiet och Fredrik står för stabilitet och styrka. På det lokala fronten är det nog precis det samma, men kommunalt kan det vara en enda fråga, som får en väljare att gå över sin grundideologi, och tom rösta tvärt emot vad man gör i riksdagsvalet. Några snurriga tankar under efternatten och nedtecknade lite senare.

1 kommentar:

  1. Jag hoppas på ett bredre stöd för fortsatta miljösatsningar kommande mandatperiod. Bra om vi kunde få samdistributionen på plats och bra om vi successivt kunde byta ut bilarna mot miljöfordon under 2011-2015. Vi måste ta hand om slam och avfall på ett sådant sätt att vi kan omvandla den till energi utan dyra och långa transporter. Regeringsrätten får avgöra hur dt blir med vindkraften, men en offensiv Öp ska fram till belsut. O.s.v.

    SvaraRadera